Przepisy na desery

Ciasto z jabłkami

  • Składniki:
    • 3 średnie jabłka
    • 3 białka
    • 1 szklanka mąki żytniej z pełnego przemiału
    • 1/2szklanki fruktozy
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1/2 łyżeczki cynamonu

    Wykonanie:

    Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w kostkę 0,5 cm Jajka ubijać mikserem ze szczyptą soli/jak na biszkopt/dodawać po łyżce fruktozy, następnie proszek i sodę oczyszczoną, na końcu dodawać po łyżce mąki i cynamon. Do masy dodawać stopniowo pokrojone jabłka, mieszając delikatnie łyżką. Całość przełożyć do blaszki ,najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika, piec w temp.180-200 stopni,ok.1 godziny. Przed wyjęciem sprawdzić ,czy upieczone za pomocą drewnianego patyczka.

Galaretka z morelami

  • Składniki:
    • 1 litr świeżego soku z jabłek
    • kilka namoczonych moreli
    • 3 łyżeczki agar-agar

    Wykonanie:

    Sok zagotować. Agar namoczyć w odrobinie zimnej wody, dodać do gorącego soku. Morele pokroić na paski,ułożyć w kompotierkach. Zalać galaretką.

Lody jagodowe

  • Składniki:
    • mrożone jagody lub maliny,
    • jogurt naturalny 0%

    Wykonanie:

    Lekko rozmrożone maliny wrzucić do miksera salać jogurtem, zmiksować, uformować kulki łyżką nałożyć do miseczki.(jeśli ktoś może użyć troszkę fruktozy).

Murzynek

  • Składniki:
    • 2 szklanki mąki pp ,
    • 2 białka,
    • 2 łyżeczki sody,
    • 3 łyżeczki kakao,
    • 1/3 szklanki mleka odtłuszczonego (1/3 szklanki mleka płynnego ,lub 1/3 szklanki wody a w niej rozpuszczone około 1.5 łyżki granulowanego mleka odtłuszczonego)
    • 1 szklanka kefiru 1.5 %,
    • 5 łyżek fruktozy,
    • aromat do ciasta

    Wykonanie:

    Wszystkie składniki razem wymieszać i przełożyć do podłużnej formy wyłożonej sreberkiem. Piec około 45 minut w temperaturze 200 stopni. Dobrze jest sprawdzic ciasto juz po 30 minutach ,bo czas pieczenia zależy od rozmiaru foremki .

    Keks

    • Składniki:
      • 200g mąki pp1850 ,
      • 200g mąki orkiszowej ,
      • 100g mleka 0,5% ,
      • 3 łyżki fruktozy czubate ,
      • 3 łyżki dżemu na fruktozie,
      • 200g jogurtu 1,5% ,
      • 5 łyżek fruktozy,
      • pół kostki drożdży (50g) ,
      • 200g suszonych owoców,
      • skórka z jednej pomarańczy ,
      • olejek pomarańczowy ,
      • szczypta soli ,
      • woda

      Wykonanie:

      Mleko, drożdże, fruktoza, 50g mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Obrać pomarańcze i ugotować skórkę. Owoce drobno pokroić razem ze skórką i obtoczyć w mące. Do jogurtu dodać dżem i wymieszać. Kiedy zaczyn jest wyrośnięty, dodać resztę mąki, owoce z mąką, jogurt z dżemem, dodać sól, kilka kropli olejku i wodę. Wody musi być tyle, żeby ciasto miało konsystencję kleistą, lecz nie lejącą (podobnie, jak przy wypieku chleba). Ciasto przełożyć do posmarowanej cienko oliwą keksówki i piec 50minut w 210 stopniach .