Tabela produktów

Uproszczona tabela produktów z odpowiadającym indeksem glikemicznym.

OWOCE

WYSOKI IG (> 75)
Banany suszone, owoce smażone w cukrze, suszone daktyle.
ŚREDNI IG (50 – 75)
Banany świeże, ananasy, mango, kiwi, arbuzy, winogrona, rodzynki, figi, daktyle. Owoce z puszki w syropie. Inne soki owocowe.
NISKI IG (< 50)
Świeże i suszone: jabłka, pomarańcze, grejpfruty, gruszki, morele, czereśnie, wiśnie, truskawki, poziomki, maliny, brzoskwinie, śliwki, żurawiny itp. Sok z jabłek.

WARZYWA

WYSOKI IG (> 75)
Ziemniaki smażone, chipsy, frytki, puree z ziemniaków.
ŚREDNI IG (50 – 75)
Ziemniaki gotowane lub pieczone w mundurkach. Buraki, marchewka gotowana, kukurydza konserwowa i popcorn.
NISKI IG (< 50)
Wszystkie sałaty i kapusty, szpinak, ogórki, świeża kukurydza, fasolka szparagowa, brokuły, kalafior, marchewka surowa, pomidory, papryka, zielony groszek, rzodkiewki, rzepa, szparagi, grzyby, itp.

PRODUKTY MLECZNE

WYSOKI IG (> 75)
-
ŚREDNI IG (50 – 75)
-
NISKI IG (< 50)
Chude mleko, maślanka, jogurty niesłodzone, kwaśne mleko, chude sery.

PIECZYWO I WYROBY CUKIERNICZE

WYSOKI IG (> 75)
Bagietki, rogaliki francuskie, gofry, bułki do hamburgerów i hot-dogów z mąki rafinowanej, chrupki kukurydziane i inne przegryzki słodzone lub solone.
ŚREDNI IG (50 – 75)
Większość pieczywa i wyrobów cukierniczych z mąki białej i razowej. Chleb chrupki.
NISKI IG (< 50)
Razowy chleb jęczmienny, chleb gryczany, pumpernikiel.

MAKARONY

WYSOKI IG (> 75)
-
ŚREDNI IG (50 – 75)
Wszystkie jasne makarony (z maki oczyszczonej).
NISKI IG (< 50)
Wszystkie pełnoziarniste, razowe produkowane z mąki nie rafinowanej, i makarony jasne nie rozgotowane.

ZBOŻOWE PRODUKTY ŚNIADANIOWE

WYSOKI IG (> 75)
Wszystkie produkty śniadaniowe (tzw. płatki) słodzone ze zbóż oczyszczonych, płatki kukurydziane, kasza jaglana.
ŚREDNI IG (50 – 75)
Musli i płatki zbożowe naturalne, owsianka.
NISKI IG (< 50)
Otręby pszenne i owsiane, kasza jęczmienna perłowa, gryczana, całe ziarna żyta i pszenicy.

RYŻ

WYSOKI IG (> 75)
Ryż instant, ryż prażony.
ŚREDNI IG (50 – 75)
Ryż Basmati brązowy i biały, ryż jaśminowy, ryż biały długoziarnisty.
NISKI IG (< 50)
Ryż dziki, ryż biały parboiled (preparowany termicznie).

NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH

WYSOKI IG (> 75)
-
ŚREDNI IG (50 – 75)
-
NISKI IG (< 50)
Soczewica, fasola groch, soja, bób itd.

NASIONA I ORZECHY

WYSOKI IG (> 75)
-
ŚREDNI IG (50 – 75)
Orzechy kokosowe, ziarno sezamu.
NISKI IG (< 50)
Orzechy arachidowe, tureckie, migdały, soja, nasiona słonecznika.

INNE

WYSOKI IG (> 75)
Napoje gazowane na bazie maltodekstryny.
ŚREDNI IG (50 – 75)
Miód, cukier stołowy, napoje gazowane.
NISKI IG (< 50)
-